סאגה משפחתית מורכבת מאת אידה צורית בת ה-99 אלמנתו של אהרון מגד ז"ל

"חצויה" הרומן החדש של אידה צורית, אלמנתו של אהרון מגד ז"ל, אימו של אייל מגד, חמותה של צרויה שלו וזוכת פרס ראש הממשלה לספרות, הוא סיפור משפחתי רחב-יריעה שבמרכזה אודליה סלונים, פסיכולוגית צעירה ואשה  שחייה נחצים בשל אירוע טרגי שחרץ בה חותם טראומטי: כישלונה לשמור על בנה של בת-דודתה הקרובה רונה, והיא רדופת רגשי אשם קשים שאינם מרפים ממנה.

"חצויה", ספרה החדש של הסופרת עטורת הפרסים, אידה צורית, יצא לאחרונה לאור בעריכת לילי פרי, בהוצאת טוטם, וכבר מעורר הדים בתקשורת ובחוגים הספרותיים.

לדברי החוקר והמשורר, פרופ' עמוס אדלהייט:

אודליה סלונים, המספרת, היא דמות חזקה ושברירית כאחד ואין כאן סתירה; מדובר באשה אינטליגנטית ורגישה עם נטייה למיסטיקה, גיבורה נשית מודעת ועירנית לעצמה ולסביבתה החותרת ללא לאות אחר משמעות בחייה. יחסיה הסבוכים עם בנות משפחתה מתוארים באמינות רבה ויוצרים מארג רגשי מדויק ואותנטי.

לפנינו רומן תודעה קלאסי ומשוכלל הכתוב בגוף ראשון, הכולל תנועה קדימה ואחורה בזמן וממוקד באירוע טרגי. ברגעי מפתח שונים ברומן אודליה, כותבת טקסטים קצרים, פתקים המהווים מעין השתקפויות של התודעה בעיני עצמה שנועדו לעזור לה להבין טוב יותר את מה שקורה לה. אידה צורית מצליחה לתאר את האינטימיות והבדידות בסבל של אודליה מבלי לגלוש לרגשנות יתרה. החתירה המתמדת אחר משמעות בתוך חיים שנדמה כי הם מרוקנים ממשמעות היא אולי הציר הפנימי ברומן. החיים בתוך תודעה של אסון ואשמה אינם זרים לישראלים; ומשוקע עמוק בתרבותם."

עורכת: לילי פרי, טוטם 2025, עיצוב כריכה: יגאל ארקין, 206 עמ', מחיר מומלץ: 78 ש"ח.
לרכישה באתר ההוצאהhttps://bit.ly/4hO4wO1   ובאתר "עברית". .

עורכת: לילי פרי, טוטם 2025, עיצוב כריכה: יגאל ארקין, 206 עמ', מחיר מומלץ: 78 ש"ח.

"חצויה", אידה צורית

הבית שמדבר על המשפחה שלו, על הקירות, על החלונות ועל הרגשות והסודות שטרם סופרו

הבית שמדבר על המשפחה שלו, על הקירות, על החלונות ועל הרגשות והסודות שטרם סופרו

ספר הילדים החדש של ד"ר ירדן קדר, 'סיפור על בית', עוסק בקשר העמוק בין משפחה לבין הבית מנקודת המבט של הבית. דרך האנשה מרגשת של בית פיזי, הסיפור מזמין את הקוראים הצעירים והוריהם למסע קסום של זכרונות, פרדות והתחלות חדשות.

הספר עוסק בשאלות עמוקות ומרגשות: מהו בית עבורנו? מה ממשיך איתנו כשאנחנו עוזבים אותו? ומה נשאר מאחור?

"סיפור על בית", מאת ד"ר ירדן קדר מתאר את עולמו של בית פיזי – חלונותיו, קורותיו וברגיו – דרך האנשה שמכניסה את הקוראים הצעירים לעולם מלא רגש וקסם. לדוגמה: חרדת נטישה – כאשר משפחה עוזבת את הבית שלה ועוברת לבית חדש, הבית הוותיק תוהה לעצמו: "אולי הם רק נסעו לחופשה?"

לדברי המבקר רן יגיל: זהו ספר שאינו רק על משפחה או על יחסים בתוך המשפחה, אלא על הבית עצמו – על הרגשות של בית פיזי שנפרד מבעליו. הספר מעודד אותנו לחשוב מחדש על המשמעות של בית ומה נשאר מאחור כשאנחנו עוברים הלאה.

ד"ר ירדן קדר הוא פסיכולוג התפתחותי, חוקר ומרצה באוניברסיטת קורנל ובמכללה האקדמית בית ברל. נוסף על היותו יזם בתחום ה- -EdTech הוא גם מתחרה בתחרויות מרתון ואיש ברזל, מכין לימונצ'לו, מנגן בגיטרה וחולם סיפורים, שהופכים כעת לספרים מרגשים לילדים.

"סיפור על בית", ירדן קדר. עיצוב כריכה: כפיר ברכה, 44 עמ', מחיר מומלץ: 78 ש"ח.
לרכישה באתר ההוצאה:  https://bit.ly/40YrESq  "סיפור על בית", ירדן קדר. עיצוב כריכה: כפיר ברכה, 44 עמ', מחיר מומלץ: 78 ש"ח.
לרכישה באתר ההוצאה https://bit.ly/40YrESq

.

פוסט טראומה בתל-אביב!

מה קורה לחלק מקורבנות תקיפה מינית שהן לא מצליחות לאהוב את ילדיהן?

אחרי עשר שנים של טיפולים, תמר יולדת בן בריא ושלם… נס! אז למה היא סולדת מהתינוק, בן שלוש שעות, כאילו הוא אויב שלה? למה היא לא מסוגלת לנשק או לחבק אותו? אפילו להביט בו – עושה לה בחילה. תמר, שקיוותה שהאימהות תיתן לה את החותמת הסופית שהיא 'כמו כולן', מבוהלת מעצמה וממצבה. שנים שהיא נלחמת בתחושה שהיא לא נורמלית, שמשהו אצלה דפוק. האחות במחלקת יולדות מנסה להרגיע אותה. היא מבטיחה לה שזה טבעי, תוך יום-יומיים זה יעבור והאהבה האימהית המובטחת תציף אותה. תמר רוצה להאמין לה, אלא שאז מגיעות שלוש אורחות לבקר את היולדת הטרייה.

זהו תקציר ההצגה "פסטרמה" (פוסט טראומה) מאת הדר גלרון שרצה בהצלחה בארץ וברחבי אירופה!
יום א', ה-30 במרץ, תיאטרון הבימה, בשעה 20:00

מוצ"ש, ה-26 באפריל, תיאטרון הבימה, בשעה 21:00

ההשלכות ארוכות הטווח מפגיעה מינית בילדות , פוגעות בכל חלקה טובה בחיים . 

בזוגיות , בהורות , בעבודה וביחסים חברתיים.

הצגה "פסטרמה" נולדה מליווי קרובת משפחה של הדר, שעברה פגיעה מינית חמורה ומתמשכת בתוך המשפחה. במשך עשור הדר חקרה את הנושא ואת ההשלכות ארוכות הטווח בעקבות פגיעה מינית. ההצגה היא קצת 'מיינדפאק' , צלילה עמוקה לתוך ראש של יולדת, מהרגע שהיא מבינה שהיא לא מסוגלת להביט בבנה התינוק ועד לרגע שהיא מושיטה אליו את זרועותיה. פעולה טבעית, לכאורה, ומובנת מאליה לכל אשה 'רגילה' , אך לא למי שחוותה פגיעה מינית בילדותה… תמר תבין את מה שנפשה לא רצתה לדעת… אך האם הידיעה תציל או תהרוס אותה?

צילומים: איפה שלא צוין שם: יו טינג אי

מחיר כרטיס:

100 ₪ לרכישה: https://tinyurl.com/2s44xcmp או בטלפון: 03-6295555

ביקור היסטורי בגרמניה לילד שפעם הכה את אימו כי דיברה גרמנית!

פרופ' גד קינר-קיסינגר, שחייו נעו בין זיכרון השואה לעולם התרבות, חוזר לגרמניה לסבב הקראות מספר שיריו החדש, שתורגם לראשונה לגרמנית.

סיבוב ההופעות הגרמני של גד קינר-קיסינגר, העתיד להתרחש במהלך חודש מרץ, טעון בזיכרונות עבר – זיכרונות מילדותו בבית יקי בתל אביב של שנות החמישים, כאשר התרבות הגרמנית הייתה מוקצה מחמת מיאוס. בשירו "שפת אִמִּי", מספר קינר-קיסינגר כיצד בתור ילד, כשאמו קראה לו בגרמנית ברחוב, לא יכול היה לשאת זאת היכה אותה ונשך בזרועה רגע שהותיר בו חותם עמוק.

סדרת האירועים המיוחדת תתקיים בערים שונות ברחבי גרמניה, בהן שטוטגרט (שם ירואיין על ידי החוקרת הישראלית פרופ' ענת פיינברג), וטצלר (פרבר של העיר האוניברסיטאית הנודעת גיסן), באד-קיסינגן (עיר הולדתו של אביו), גרייספלד וברלין. אירוע מיוחד יתקיים ב-15 במרץ בברלין, שם תתקיים הקראה משותפת לצד המשורר האיראני הגולה עלי ספאיאן, במפגש תרבותי חוצה גבולות.

זיכרון השואה לא עזב מעולם את פרופ' קינר-קיסינגר. ספר שיריו הראשון בגרמנית מהווה סגירת מעגל מרגשת, במיוחד לנוכח ההיסטוריה האישית של משפחתו: אביו, החייט התל-אביבי המפורסם של שנות השלושים עד השמונים, עלה מגרמניה ב-1934 מטעמים ציוניים, בליווי ארונו של חיים נחמן ביאליק. אמו, שעזבה את גרמניה ברגע האחרון במרץ 1939, לעולם לא התגברה על התסכול של ניתוקה מן המורשת התרבותית הגרמנית העשירה עליה חונכה, ופרופ' קינר-קיסינגר רואה בספרו החדש מחווה לזכרה ולמורשת יהדות גרמניה שנמחקה כמעט לגמרי בישראל.

כבר בשנות ה-70, גברו תשוקתו לתיאטרון ואהבתו לשפה על הסלידה העמוקה, והוא נסע להכין את עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטת קונסטנץ, שבגרמניה. שם השתלם גם במקצוע הדרמטורגיה, אחת הפונקציות החשובות ביותר בהעלאת הפקה בתיאטרון שלא הייתה מוכרת בארץ. קינר-קיסינגר החדיר את הדרמטורגיה לתכנית הלימודים האקדמית בתיאטרון, ושימש כדרמטורג הבית בתיאטראות הבימה, הקאמרי, והחאן. כיום  פועלים

תלמידיו כדרמטורגים ומנהלים אמנותיים בכל התיאטראות בישראל. במהלך לימודיו בגרמניה פקד גם את שיעוריו של פרופ' הנס-רוברט יאוס, מן החוקרים בעלי מוניטין בינלאומיים בתחום תורת ההתקבלות. לימים, אחרי מותו, התברר כי יאוס שירת כקצין אס.אס. ב"איינזצגרופן", והיה אחראי לרציחתם של מאות יהודים. לא זו בלבד, אלא התגלה שהאוניברסיטה, שעשתה הון מפרסומו של יאוס, ידעה, אבל בחרה לטייח את עברו.

במקביל לסיבוב ההופעות, פרופ' קינר-קיסינגר מופיע בימים אלה בהפקת "הטרגדיות של אדיפוס" בבימויו של מרט פרחומובסקי וזוכה לשבחים רבים.
ספרו התשיעי, "היונה משותקקת למבול",  יצא לאור במהלך 2024 בהוצאת כתב.

באירועים בגרמניה יתמקד קינר-קיסינגר – חוץ מהקראת שיריו – בתגובת עולם התרבות והתיאטרון הישראליים על השבעה באוקטובר.